Onderhoud buiten schilderwerk

▪ Schoonmaken van uw schilderwerk op het hout.

 

 Signaleer ieder voor- en najaar de kritieke punten van uw schilderwerk om met name houtrot te voorkomen. Met name de onderhoudsgevoelige plekken verdienen meer aandacht. Welke plekken zijn dat? De zogenaamde overgangen tussen liggen en staand houtwerk (hoeken). Maar ook de onderkant van hout en multiplex, de zogenaamde houtverbindingen en uiteraard het schilderwerk van uw glaslatten. Met het regelmatig schoonmaken, voorkomt u vuil, zand ophopingen waardoor de verflaag beschadigd wordt. Gebruik eerst lauwwarm water en een vochtige microvezel doekje, en daarna dit met een sopje met een schoonmaak middel met een neutrale PH waarde en een microvezel doekje (Geen afwasmiddel). Ik zelf adviseer: Turtlewax zip wax shampoo, en houdt de juiste meng verhouding aan op de verpaking. Haal naderhand het sop opnieuw weg met lauwwarm schoon water en een microvezeldoekje. Opgedroogde kalk waterdruppels op het schilderwerk zijn naderhand makkelijk te verwijderen door met een schone en droge microvezeldoek hier rustig met belijd overheen te poetsen. Vlekken die niet gemakkelijk weggaan en meestal veroorzaakt zijn door: Nicotine , Koffie , Thee & Lichaamssappen. Kunt u het beste meteen verwijderen door deze rustig met beleid in te poetsen met wasbenzine en hier na een lauwwarme bevochtigt met schoonwater microvezel doekje overheen te halen, om de wasbenzine weer te verwijderen. Probeer deze vlekken dan ook zo spoedig mogelijk te verwijderen.

 

▪ Controle schilderwerk.

 

 Als u aan het schoonmaken bent kunt u het houtwerk goed inspecteren en controleren op beschadigingen. U moet er vooral op letten of de verf aan het poederen is, kijk goed of er een waas op uw “vaatdoek” achterblijft. Dit betekent dat de verf namelijk aan het loslaten is en niet meer goed hecht waardoor het de beschermende functie verliest. Verder is de verkleuring van de verf een aanwijzing, scheurtjes en of blaasjes. Een groene aanslag op het schilderwerk aan de buitenzijde betekent dat u last heeft van vocht. Deze groene waas wordt namelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van mos of alg. Verwijder dit dan ook onmiddellijk als u dit ziet.

 

▪ Wanneer moet er weer ongeveer een nieuwe lak laag aangebracht worden?

 

 Ik zelf adviseer mits er sigma s2u allure primer & s2u allure gloss of satin is aangebracht, aan de zon kant ongeveer tussen de 3 tot 4 jaar en aan de schaduw kant tussen de 4 tot 5 jaar.